Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Starea de sanatate te poate trimite la medicul de familie pentru un control amanuntit. Poate ca nu este nimic grav, dar ar trebui sa acorzi mai multa atentie alimentatiei si hidratarii.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai lung fluviu din Asia este Yangtze. Acesta masoara 6.380 km lungime.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi politisti intr-un elicopter.
-Bai, Vasile! Cei aia de sus?
-Nu stiu, la asta ma gandeam si eu.
Dupa un timp:
-Vasile, m-am prins ce-i aia:
-Ce e?
-Instalatia de aer conditionat.
-Cum ti-ai dat seama?
-Numai de un minut s-a oprit si uite cum curg apele pe pilot.

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Invatamant : Subiecte_date_la_examen : Teste_Nationale


Subiecte Teste Nationale 2005



Limba si literatura romana - barem - sesiune speciala

Varianta de download:
Tip fisier: pdf
Marime: 154690 bytes

Proba scrisa de limba si literatura romana
Sesiunea speciala iunie 2005

Barem de corectare si de notare

Nota! Se acorda acelasi punctaj pentru raspunsurile redactate in spiritul solutiilor din barem.

Partea I (48 de puncte)
A. Limba romana
1. Despartirea cuvintelor in silabe: "mi-res-me",bu-cu-ri-e",o-cean",fe-ri-ciri".
(1 p. + 1 p. + 1 p. + 1 p.) 4 puncte
2. Exemple de raspuns: "cantarea",durerea",scanteie" etc.
(2 p. + 2 p.) 4 puncte
3. Exemple de raspuns: ardere, arzator, nears etc.
(2 p. + 2 p.) 4 puncte
4. Exemple de raspuns: "cantarea",durerea",stele" etc.
(2 p. + 2 p.) 4 puncte
5. Valoarea morfologica: "de" - prepozitie; "ta" - adjectiv pronominal posesiv. (Punctajul nu se acorda pentru identificarea la nivel primar a valorii morfologice, de tipul: "ta" -adjectiv.) (2 p. + 2 p.)
4 puncte
6. Exemplu de raspuns: Animalul acesta este salbatic (nume predicativ) si poate fi periculos. (Corectitudinea enuntului: 2 p.; folosirea corecta a altei functii sintactice decat cea de atribut adjectival: 2 p.; punctajul nu se acorda pentru corectitudinea enuntului daca functia sintactica nu este selectata in mod corespunzator sau daca adjectivul este convertit in alta parte de vorbire.)
4 puncte
7. Functia sintactica a cuvintelor subliniate: "pe care" - complement direct; "le" - complement direct.
(Punctajul nu se acorda pentru identificarea la nivel primar a functiei sintactice, de tipul: "pe care" - complement; "le" - complement.)
(2 p. + 2 p.) 4 puncte
8. Transcrierea propozitiei principale: "sunt fericiri". 4 puncte
9. Exemplu de raspuns: Cine este obosit/1 va adormi mai repede./2 (Corectitudinea enuntului: 2 p.;
exemplificarea corecta a relatiei verb regent-subordonata subiectiva: 2 p.; punctajul nu se acorda pentru corectitudinea enuntului daca exemplificarea relatiei verb regent-subordonata subiectiva nu este facuta in mod corespunzator.) 4 puncte
B. Intelegerea textului
10. Masura celui de al treilea vers: 14 silabe. 2 puncte
11. Exemple de raspuns: "sfanta bucurie"; "De-i larg ocean durerea-ti" etc. 2 puncte
12. Exemple de raspuns: comparatia, metafora etc. 2 puncte 13. Exemple de raspuns: marci lexico-gramaticale ale prezentei eului liric/ exprimarea directa a gandurilor si
a sentimentelor; structura specifica textului poetic; figuri de stil si imagini artistice prin care se exprima sentimente/ trairi etc.
(1 p. + 1 p.) 2 puncte 14. Se acorda punctajul pentru raspunsul care se refera la imaginea metaforica a avantului tineretii etc.
(Raspunsul nuantat, corect alcatuit logic si gramatical: 4 p.; raspunsul partial sau cu imperfectiuni/ cu greseli de sens, de sintaxa, de ortografie: 2 p.) 4 puncte

Partea a II-a (10 puncte)

1. Respectarea conventiilor specifice scrisorii. (Formula de adresare: 1 p.; formula de incheiere: 1 p.; data, locul, semnatura numai daca apar toate elementele: 1 p.)
3 puncte
2. Redactarea scrisorii. (Unitatea compozitiei: 1 p.; continutul adecvat cerintei - in totalitate: 2 p./ partial: 1 p.; folosirea unui registru stilistic adecvat relatiei cu destinatarul: 1 p.)
4 puncte
3. Corectitudinea limbii utilizate:
-> corectitudinea exprimarii (0 greseli: 1 p.; pentru una sau mai multe greseli de lexic sau de sintaxa: 0 p.);
-> ortografia (0 greseli: 1p.; pentru una sau mai multe greseli: 0 p.);
-> punctuatia (0-1 greseli:1 p.; pentru doua sau mai multe greseli: 0 p.).
3 puncte

Nota! Inlocuirea sau adaugarea altor date si/ sau nume decat cele precizate atrage dupa sine neacordarea punctajului pentru acesta parte a subiectului.

Partea a III-a (32 de puncte)

A. Continut
1. Precizarea, insotita de exemple, a patru mijloace/ procedee de caracterizare: directe - de catre narator; de catre alte personaje, prin autocaracterizare; indirecte - caracterizare desprinsa din ganduri, fapte, atitudini, comportament; din relatiile cu celelalte personaje ale romanului; din limbaj; din numele pe care il are etc.
(Precizarea celor patru mijloace/ procedee de caracterizare, fie distinct, fie pe parcursul compunerii; alegerea potrivita a exemplelor pentru fiecare mijloc/ procedeu luat in discutie, in acord cu textul ales: 4 p.; precizarea a trei mijloace/ procedee de caracterizare, fie distinct, fie pe parcursul compunerii; alegerea potrivita a exemplelor pentru fiecare mijloc/ procedeu luat in discutie, in acord cu textul ales: 3 p.; precizarea a doua mijloace/ procedee de caracterizare, fie distinct, fie pe parcursul compunerii; alegerea potrivita a exemplelor pentru fiecare mijloc/ procedeu luat in discutie, in acord cu textul ales sau mentionarea a trei-patru mijloace/ procedee de caracterizare, fara exemplificari: 2 p.; precizarea unui mijloc/ a unui procedeu de caracterizare, cu exemplificari sau mentionarea a unu-doua mijloace/ procedee, fara exemplificari: 1 p.) 4 puncte
2. Numirea celor patru trasaturi ale personajului principal. (1 p. + 1 p. + 1 p. + 1 p.) 4 puncte
3. Ilustrarea trasaturilor personajului principal, prin citate comentate sau prin referire la scene/ la situatii semnificative. (Alegerea adecvata a exemplelor, in acord cu tra saturile selectate, explicatii logice, nuantate: 4 p.; exemplificarea partiala, argumentarea sumara: 2 p.; exemplificarea partiala, fara argumentare: 1 p.) 4 puncte
4. Prezentarea relatiilor dintre personajul principal si alte doua personaje ale romanului. (Alegerea adecvata a exemplelor; prezentarea logica, nuantata, a relatiilor dintre personaje, in acord cu exemplele alese: 4 p.; prezentarea sumara/ incompleta a relatiilor dintre personaje, cu detalii irelevante sau prezentarea relatiilor cu un singur personaj: 2 p.; incercarea de prezentare a relatiilor dintre personaje, dar cu explicatii de circumstanta, cu improvizatii sau cu tendinta evidenta de povestire a faptelor si a intamplarilor, fara sublinierea particularitatilor relatiei etc.: 1 p.)
4 puncte
B. Redactare (Pentru acordarea punctajului, compunerea trebuie sa aiba cel putin o pagina sau echivalentul a 25-30 de randuri scrise; nu vor fi depunctate lucrarile care sunt scrise pe mai mult de doua pagini)
5. Unitatea compozitiei (introducere - cuprins - incheiere).
1 punct
6. Coerenta textului. (Claritatea enuntului: 1 p.; varietatea lexicului: 1 p.; sintaxa adecvata: 1 p.) 3 puncte
7. Registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului compunerii.
(1 p. + 1 p. + 1 p.) 3 puncte
8. Ortografia. (0 greseli: 4 p.; 1 greseala: 3 p.; 2 greseli: 2 p.; 3 greseli : 1 p.; 4 sau mai multe gre seli: 0 p.) 4 puncte
9. Punctuatia. (0-1 greseli: 3 p.; 2 greseli: 2 p.; 3 greseli: 1 p.; 4 sau mai multe greseli: 0 p). 3 puncte
10. Asezarea corecta a textului in pagina , lizibilitatea. (1 p. + 1 p.) 2 puncte

NOTA! Se acorda 10 puncte din oficiu. Nota finala se obtine prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de candidat.